Benböj och blöjbyten

Nybliven tvillingfarsa som hittar tid till träning mellan nappflaskor och blöjbyten.

Rörelseglädje tillsammans

Publicerad 2016-03-10 13:16:42 i Allmänt,

Det är kul att röra på sig. Visst. Jag sitter min beskärda del i soffan och jag älskar att plöja serier på Netflix. Men. Jag älskar att röra på mig mer än att dunka igenom senaste säsongen av The walking dead.

Jag vet inte exakt vart det kommer ifrån, vad som fött mitt intresse för rörelse men en sak är säker. Mina föräldrar har på ett ypperligt sätt bidragit.

Jag fick tidigt lära mig att saker skulle göras på ett visst sätt och i en viss ordning och jag respekterade detta. Det var mamma eller pappa som bestämde och var det ingen "datatid" så var det så. Visst kunde vi gnälla lite över detta ibland men reglerna var enkla och skulle följas.

Mådde vi sämre av detta? Absolut inte! Snarare så tackar jag idag mina föräldrar för tydlighet och för att de redan då förstod att det kan vara viktigare att spela fotboll än att lira Duke nukem på datorn. Men den viktigaste lärdomen jag tagit är såklart inte att mamma och pappa bestämmer. Nej det som jag haft och som jag tror är nyckeln till mitt intresse för att röra på mig är förebilder. Mamma, pappa, morbröder, mostrar och farbröder. De har visat mig att det är kul att röra på sig och de har gett mig möjligheten att få göra det i alla olika former.

Att få vara med och klyva veden i maj varje år. Att sticka till fjälls på fisketurer med tält eller bara över en dag. Att cykla till närmsta badsjö, som i mitt fall låg ungefär 6km bort, när vi ville ta ett dopp. Det här var liksom standard. Det fanns ingen förväntan från oss barn att få skjuts utan ville vi bada så fick vi cykla. 
Men visst, det här var på tiden internet lät som att starta upp en trasig harv och nåde oss ungar om vi kopplade upp oss innan 18. Då blev det dyrt.
Men poängen är inte att det är internets fel att vi rör oss mindre. Det är heller inte mobiltelefoner eller nån annan teknik som orsakat det faktum att barn rör på sig för lite idag. Det är vi själva.
Det är hög tid att vi som fört våra barn till världen börjar ta vårt ansvar. Det finns ingen rim och reson i att beskylla, förskolor, skolor eller barnen själva för att de rör sig för lite. Det är vi som måste verka som de förebilder vi bör vara. Vi kan inte sitta i soffan med en påse ostbågar framför Biggest loser samtidigt som vi ropar åt barnen att stänga av datorn och gå ut. Vi måste vara med barnen, röra oss tillsammans med dem och vara det vi är. Föräldrar.
 
Så oavsett vilken sorts förälder du är idag. Låt inte den rådande debatten och det klockrena programmet "Gympaläraren" vara något som ger dig dåligt samvete eller gör dig arg. Låt istället allt detta inspirera dig till att röra på dig tillsammans med barnen. Gör roliga saker gemensamt och visa barnen allt som finns att upptäcka utanför husets fyra väggar. Upptäck rörelseglädjen tillsammans!

 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Viktor Lidin

Jag är en nybliven tvillingpappa med ett stort intresse för träning och hälsa. Jag älskar crossfit som träningsform och jag vill med den här bloggen peppa och ge inspiration till att hinna med träning i vardagen. Du kan nå mig på: viktor.hornsgatan@gmail.com

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela