Benböj och blöjbyten

Nybliven tvillingfarsa som hittar tid till träning mellan nappflaskor och blöjbyten.

Magiska kosttillskott eller helt vanliga vitaminer?

Publicerad 2016-07-11 12:21:58 i Allmänt,

För en tid sedan blev min fru medbjuden av en bekant på ett informationsmöte om kost, eftersom hon vet att jag är intresserad av ämnet så blev det självklart att vi skulle åka dit tillsammans. Vi visste inte riktigt vad föredraget skulle handla om men fick intrycket av att min frus vaga bekantskap var påläst inom ämnet och helt enkelt ville dela med sig av sina kunskaper om kost och dess påverkan på kroppen.

Sagt och gjort så möttes vi i en av mittuniversitetets lokaler en vinterkväll för vad vi trodde skulle vara ett föredrag om just kost. Det var det inte. Det första som slog oss när vi stegade in i lokalen var ett bord med olika produkter som visade sig vara kosttillskott. Vi anade direkt oråd men eftersom vi ändå var där så började vi sedermera lyssna till föredraget (läs säljmötet) som ett flertal andra personer också samlats för.Det visade sig nu att vi hade kommit till ett föredrag om kosttillskott och mer specifikt; kosttillskott från företaget FitLine. 

I stora drag så började kvinnan berätta om värdet av att äta kosttillskott och då med den enkla anledningen att grönsaker urlakats på sitt innehåll av vitaminer och mineraler till följd av det jordbruk som förs idag. Okej. Så långt är ni med va? En morot innehåller alltså idag inte samma mängd vitaminer och mineraler som den gjorde för, låt säga, 20 år sedan. Det skulle kunna låta rätt rimligt. 

Nästa steg var att vi erbjöds en dos av en av deras produkter som heter Activize. Ett kosttillskott i pulverform som löses i vatten för att sedan drickas upp. Hon talade då om att en effekt av att ta detta kan vara att det hettar lite i ansiktet eller att det uppstår viss rodnad. Detta skulle bara vara bra och ingenting att oroa sig över.

Nog hettade det alltid. Jag blev fläckvis helt knallröd och hade stickningar i läppar, ansikte och på armarna. I efterhand har jag sen läst på om produktens innehåll och sen även om effekterna av överdosering av dessa vitaminer. Jag har konstaterat att effekten som uppstod var Niacinrodnad, något som förmodligen var anledningen till att det bjöds på just denna produkt då den uppvisar en tydlig och omedelbar effekt. Niacinrodnad är, så vitt jag kan förstå, ingenting farligt och även om överdosering av niacin kan vara mycket skadligt så handlar det i de fallen om extrema mängder och inte den ringa mängd som anges i innehållsförteckningen på nämnda produkt. Jag ställer mig däremot frågande till syftet att bjuda på just denna produkt vid mötet.

Säkerligen förs dessa möten på olika vis och olika saker sägs men det jag återger här är vad vi fick talat om för oss. En stor fördel med att köpa och använda just detta företags produkter skulle vara att de använder sig av nanoteknologi, något som i detta fall skulle göra att de viktiga vitaminerna och mineralerna transporteras direkt till de ställen i kroppen där de som bäst behövs. Lite som att ”gå direkt till fängelset utan att passera gå”, fast på ett bra sätt. Alltså så skulle det enligt vad vi fick berättat för oss inte passera matspjälkningen på sedvanligt vis utan hitta sin väg direkt till de celler som skulle behöva ett tillskott av vitaminer. Detta låter högst märkligt då detta kosttillskott alltså inte behöver hanteras av kroppen på traditionellt vis utan helt enkelt banar sin väg genom kroppen till den plats där det tror sig höra hemma.

Sedan fortsätter det. Historier om släktingar eller bekantas bekanta som varit jättesjuka och nu är piggare än någonsin till följd av bruket av FitLines produkter. Att priset, det våldsamt höga bör tilläggas, inte borde vara någonting som stoppar eftersom din hälsa torde vara viktigare än att fundera över för och nackdelar av ett kosttillskott.  För att inte tala om att väljer du att prenumerera, ja det är en prenumeration och inte ett engångsköp, och sedan får vänner och familj att köpa så får du din prenumeration billigare. Alltså låter det skrämmande likt ett pyramidspel även om jag tror att den korrekta termen i detta fall är MLM eller Multi Level Marketing.

Grejen är att argumentationen är god, om än dock utan riktiga belägg, men det låter bra och utan att riktigt fatta vad som händer så sitter vi där och funderar över att; ”ja, det kanske är bra det här men vi har ju inte råd att köpa till oss båda, men en av oss kanske ska köra på det ändå?”. Dock så är jag en född skeptiker och vill gärna ha på fötterna innan jag lägger nästan 900:- i månaden på vitaminer så vi gick hem och jag läste på. Det slutade med att vi struntade i att lägga en order och den där flyktiga bekantskapen rann ut i sanden.

Det jag vill säga med min berättelse om säljmötet vi var på är till att börja med: ”Låter det för bra för att vara sant så är det förmodligen det.”

Vidare så vill jag säga att kosttillskott inte är dåligt. Av olika anledningar kan vi ha brister av vissa vitaminer eller mineraler i kroppen och det skulle då kunna vara en fördel att äta kosttillskott. I den bästa av världar skulle vi såklart få i oss precis allt vi behöver från vår kost men om vi antar att vi inte lyckas med detta så finns det en nytta med tillskott av det vi har brist på. Jag själv använder olika typer av kosttillskott, bland annat vassleprotein, multivitamin och omega-3. Däremot har jag valt att inte medverka i något som liknar ett pyramidspel och jag har dessutom sparat åtskilliga hundralappar på kuppen.

Hur du väljer att göra är helt upp till dig men jag vill be dig om att läsa på lite, ställa lite krav på återförsäljaren ifråga om information och titta på denna information med de där glasögonen som åtminstone är lite kritiska. Tycker du sedan att FitLine är precis det du vill ha så ska du givetvis köpa det men gör det inte i blindo. Var medveten om vad du betalar för och var medveten om vad du sen försöker sälja in hos andra, om du nu väljer att göra det, för att få ner priset på din egen konsumtion.

Som en jämförelse har jag ställt några helt vanliga multivitaminers innehållsförteckningar mot varandra så att du får en hum om mängden av vitaminerna i en daglig dosering som dessa innehåller och därmed vad du betalar för. I denna förteckning finns ingen hänvisning till källor för vitaminerna men som en jämförelse tycker jag att den ger en relativt klar bild över vad du lägger dina pengar på. För prisuppgifter så hänvisar jag till respektive återförsäljares hemsida.

    Fitline     Star Nutrition    Apoteket
    Activize Restorate Basics Only one One advanced Apoteket sport
C   30mg   500mg 40mg 200mg   120mg
D     7,5µg   5µg 10µg    
B1   0,7mg     1,1mg      
B2   0,8mg     1,4mg      
B6   1mg     1,4mg 1,3mg   2,1
B12   1,5µg     1,5µg 10µg   3,75µg
Biotin   75µg     50µg 100µg    
Niacin   17mg     16mg 30mg   24mg
Folsyra   100µg     200µg 200µg    
Koffein   10mg           13mg
Pantotensyra 3mg     6mg 15mg   9mg
Kalcium     268mg          
Magnesium   134mg   100mg 250mg   75mg
Järn     2,1mg   14mg 10mg    
Zink     10mg   10mg 12mg    
Koppar     670µg   1000µg 2mg    
Mangan     1mg   2mg 2mg    
Krom     60µg   40µg 125µg    
Selen     16,8µg 30µg 55µg 50µg   22,5µg
E       83mg 3mg 10mg   18mg
A       2775µg 250µg 83µg    
Jod           200µg    
Tiamin           1,1mg   2,2mg
Riboflavin         1,4mg   2,8mg
Betakaroten             2mg
Guaran               375mg
Ginsenoider             6mg

Till syvende och sist. En vitamin är en vitamin. Det finns ingenting magiskt med ett kosttillskott. Det är ingenting annat än just ett tillskott och det är heller ingenting du inte skulle kunna lösa med en fullgod kost. 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Viktor Lidin

Jag är en nybliven tvillingpappa med ett stort intresse för träning och hälsa. Jag älskar crossfit som träningsform och jag vill med den här bloggen peppa och ge inspiration till att hinna med träning i vardagen. Du kan nå mig på: viktor.hornsgatan@gmail.com

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela